
رییس HSE شرکت ملی گاز ایران:
بیش از ۱۹ درصد کاهش حوادث ناشی از گازگرفتگی در سال ۱۳۹۶
تعداد کل حواث مرتبط با گاز طبیعی در سال 96، یک هزار و 969 مورد بوده که نسبت به سال قبل از آن، 1.39 درصد افزایش داشته است.
به گزارش روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، محمدرضا یوسفیپور، رییس HSE شرکت ملی گاز ایران صبح امروز سه شنبه 97.9.13 در نشست خبری که در سالن شهید رجایی ستاد این شرکت برگزار شد، با بیان این مطلب اظهار کرد: از این تعداد 277 حادثه مربوط به خفگی با مونو اکسیدکربن با 19.24 درصد کاهش و 1692 حادثه مربوط به آتشسوزی و انفجار با 5.82 درصد افزایش نسبت به سال95 بوده است.
وی در ادامه افزود: بر اساس آمار موجود، میزان تعداد حوادث مشترکین به ازای هر خانوار در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵، در حوادث ناشی از گازگرفتگی، 23.03 درصد کاهش و در حوادث ناشی از آتشسوزی و انفجار، 0.86 درصد افزایش نشان داده است.
به گفته یوسفیپور، با توجه به اینکه سالیانه حدود 4 درصد به تعداد مشترکین گاز طبیعی در کشور افزوده می شود، حوادث مشترکین نیز با شیب ملایمی در حال افزایش است.
رئیس HSE شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: متأسفانه، سال گذشته تعداد کل فوتشدگان مشترکین گاز طبیعی 311 مورد بوده که از این تعداد، 110 فوتی ناشي از آتش سوزي و انفجار و 201 فوتی ناشي از گاز مونواكسيد كربن زدگي بوده است.
استانهای پرحادثه
یوسفی پور در ادامه، بیشترین میزان فوت ناشی از حوادث مشترکین در سال گذشته را به ترتیب در استان های آذربایجان شرقی 45 مورد، تهران 34 مورد، اصفهان 23 مورد و استان های خراسان جنوبی، ایلام و هرمزگان را بدون فوت اعلام کرد.
وی در ادامه و در بخش دیگری از سخنان خود درباره عوامل مؤثر در تولید انتشار گاز مونو اکسید کربن در سال گذشته گفت: دودکش ها با سهم 59.57 درصد، نواقص وسایل گازسوز به میزان 25.61 درصد، نبود تهویه مناسب به میزان 9.88 درصد و استفاده از وسایل پخت و پز جهت گرم کردن محیط به میزان 4.94 درصد، شایعترین عوامل مؤثر در انتشار گاز سمی مونواکسید کربن به شمار می روند.
این مقام مسئول تصریح کرد: همچنین سال گذشته بیشترین حوادث مربوط به دودکش ها با 59.57 درصد بوده که از این میزان 14.51 درصد مربوط به عدم نصب اصولي دودكش است.
وی در ادامه با اشاره به عوامل منجر به حوادث آتش سوزي و انفجار در خصوص مشترکین گاز طبیعی اظهار کرد: بیشترین مورد مربوط به نواقص مربوط به وسایل گاز سوز با 318 مورد و کمترین مورد انفجار مربوط به نشت گاز از شیر به علت عدم نصب درپوش به میزان 54 مورد است.
به گفته یوسفی پور، 6.45 درصد از مناطق کل کشور بسیار پرحادثه، 38.71 درصد پرحادثه، 25.81 درصد متوسط در حادثه، 25.81 درصد کم حادثه و 3.23 درصد بدون حادثه بوده است.
رتبههای بالا؛ نتیجه عدم توجه به فرهنگسازی
وی ادامه داد: بطور معمول استان های سردسیر در شمال غربی کشور در جایگاه های بالاتر و سایر استان ها در رتبه های بعدی قرار گرفته اند؛ در برخي موارد، استان هايي نظیر بوشهر و خوزستان با وجودي كه جزو مناطق گرمسیری محسوب مي شوند، در رتبه های بالا قرار می گيرند که می توان نتيجه گرفت، عدم فرهنگسازی درست استفاده از گاز طبيعي در اين موارد، علت قالب بوده است.
یوسفی پور افزود: در همین حال استان های همدان و کردستان اگرچه جزو استان های سردسیر بوده، در سطوح پایین قرار گرفته اند و این موضوع نيز مبین ترويج فرهنگ ايمني و روش استفاده بهينه از گاز طبیعی در استان ها است.
رئیس HSE شركت ملي گاز ايران در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: این شرکت پس از پنجاه سال خدمات مستمر، افتخار دارد كه مشتري مداري را حتي در بخش فرهنگسازي و ايمني سيستم هاي داخلي (به رغم اينكه از سال 1382، اين مسئوليت به سازمان نظام مهندسي واگذار شده) در سرلوحه فعاليت هاي خود حفظ کند.
یوسفی پور افزود: در این راستا شرکت ملی گاز ایران هر ساله کتابچه هایی را هم از طرف وزیر نفت به وزارتخانه هاي بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، راه و شهرسازي، معدن، صنعت و تجارت، سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و هم از طرف مدیرعامل این شرکت به 31 استانداری کشور، سازمان نظام مهندسی تهران، اورژانس تهران، شرکت بیمه رازي، سازمان آتش نشانی و خدمات ايمني استان تهران ارسال می کند تا این مراکز در جریان حوادث ناشی از گاز گرفتگی در کشور قرار بگیرند و بتوانند حوادث را با برنامه ریزی و آموزش عموم به رعایت نکات ایمنی وسایل گازسوز، کاهش دهند.
رئیس HSE شركت ملي گاز ايران کاهش میزان آلایندههای هوا را یکی دیگر از کارهای مثبت انجامشده در این زمینه ذکر کرد و گفت: از ابتدای سال ۹۴ تا پایان سال ۹۶، حدود ۲۵۰۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی از سوی این شرکت منتقل و توزیع شده که از این بابت، از انتشار حدود ۱۸۰۰ میلیون تن آلاینده در هوا، جلوگیری به عمل آمده است.
توصیههای مهم ایمنی
وی سخنان خود را با چند توصیه مهم ایمنی از سوی شرکت ملی گاز ایران به مردم، پایان داد:
v اجرایی کردن مبحث 22 مقررات ملی ساختمان
v بازنگری و بهروز رسانی مبحث 17 مقررات ملی ساختمان خصوصاً از طريق بازخوردگيري حوادث
v نظارت مسئولانه نمايندگان سازمان نظام مهندسي در الزامات ايمني خصوصاً نصب، تعبيه و كنترل صحيح دودكش / دريچه تهويه و جانمایی وسایل گاز سوز هنگام طراحی، ساخت و ساز و برخورد جدي با مسامحه كاري در اين موضوع حياتي
v فرهنگسازی و آموزش مشترکین خانگی گاز طبیعی به عدم استفاده از نصابان و تعميركاران غیرمجاز وسایل گازسوز و اطلاعرساني لازم به مشتركين گاز در مورد مراكز نصابان و تعميركاران مجاز وسايل
گاز سوز
v فرهنگسازی و آموزش مشترکین خانگی گاز طبیعی در رعایت الزامات ایمنی حين بهره برداري از وسایل گازسوز
v نظارت و ساماندهی بر تشكل نصابان و تعميركاران وسایل گاز سوز
v نظارت و کنترل هر چه بیشتر بر تولید وسایل گاز سوز از حيث مصرف بهينه و موازين هرچه بيشتر ايمني
v عدم صدور مجوز جهت توليد لوازم گاز سوزي كه راندمان آنها از 60 درصد كمتر باشد
v ارائه راهكارو الزام قانوني جهت بازرسي سيستم ها و سامانه هاي گرمايشي قبل از استفاده تجهيزات يادشده
v موثرترين روش فرهنگ سازي و آموزش مشتركين گاز از طريق رسانه هاي ملي صورت مي پذيرد. لذا مشاركت كليه دستگاههاي صاحب مسئوليت بر توليد و پخش گسترده برنامههاي آموزشي تحت عناويني همچون «آشنايي با گاز سمي مونوكسيد كربن، هشدارها و توصيه هاي ايمني براي پيشگيري از حوادث مرگ خاموش» امري حياتي است.
v از توليد تجهيزات پرمصرف و ناايمن گازسوز/ توزيع و فروش قطعات غير استاندارد در زمان نصب/ بكارگيري لوله و اتصالات غير استاندارد در دودكش ممانعت بعمل آيد. اطلاع رساني و ارتقای سطح فرهنگي عموم مردم در اين خصوص نقشي اساسي ايفا مي كند.
v ترويج و تشويق مشتركين به نصب و كاربرد حسگرهاي هشدار دهنده گاز CO كه در اين خصوص، تخصيص يارانه از سمت دولت نيز شايسته بوده و مي تواند با كاهش هزينه هاي سربار، حوادث احتمالي را جبران کرد.
v حمايت از توليدكنندگان تجهيزات گازسوز بويژه بخاري "هرماتيك (كوره بسته/دودكش دو جداره)" و آبگرمكن/ پكيج نوع "Room Seal"
v افزايش نظارت بر اتحاديه هاي فعال در حوزه نصب و تعمير تجهيزات حرارتي و سرويسكاران مجاز
v افزايش دقت و ايجاد حساسيت و مسئوليت پذيري بيشتر در ناظران تاسيسات/ گاز/ ساختمان و سازمان نظام مهندسي در خصوص اعمال نظارت ها و سخت گيري در رعايت الزامات ايمني
v ابلاغ و پيگيري مصوبات وزارت صنعت، معدن و تجارت توسط مسئولين ذيربط در ارسال مجدد به اتحاديه هاي سازنده و عرضه كننده پنجره هاي دوجداره مبني بر رعايت الزامات مقررات ملي ساختمان (دريچه تامين هوا) و حصول اطمينان از وجود و مسدود نبودن دريچه مذكور در ساختمانها و واحدهايي كه نسبت به نصب و يا تعويض پنجره هاي معمولي اقدام مي كنند.
v مشاركت، توسعه و اجراي طرح هاي بازديد رايگان از واحدهاي مسكوني ها در مناطق بسيار پرحادثه و پر حادثه در سراسر كشور
نتایج مثبت همکاری تمامی نهادها با سازمان مردمنهاد «جامعه ایمن»
بنا بر این گزارش، در پایان، نتیجه نشست هماندیشی و تصمیمگیری در راستای مقابله و پیشگیری از نشت COکه سال گذشته در همین بازه زمانی در شرکت ملی گاز ایران و با حضور بیش از ۱۵ سازمان مختلف در بالاترین سطح مانند؛ سازمان استاندارد، سازمان نظاممهندسی و ساختمان، وزارت کشور، وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پرورش، صدا و سیما، پزشکی قانونی، قوه قضاییه، شهرداری و .... که میتوانند با آموزش صحیح، در کاهش این حوادث نقشی جدی داشته باشند، برگزار شده بود، اعلام گردید:
وزارت بهداشت و درمان:
Ø مشاركت در تهيه برنامهها و گزارشهای خبري و آموزشي جهت پيشگيري همهجانبه از حوادث مشتركين خانگي گاز طبيعي
Ø تأكيد بر بازديد ادواري ايمني از تأسيسات گرمايشي و رفع شرايط ناايمن در مراكز درماني و بيمارستانها
Ø تجهيز آمبولانسها به دستگاه آشكارساز گاز سمي مونوكسيد كربن براي اندازهگيري سطح انتشار CO بهمنظور امدادرساني واقعبينانه و بهموقع به حادثهديدگان
وزارت راه و شهرسازي:
Ø تسريع در اجرايي كردن مبحث 22 مقررات ملي ساختمان
Ø بازنگری و بهروزرسانی مبحث 17 مقررات ملی ساختمان خصوصاً از طريق بازخوردگيري حوادث
Ø نظارت مسئولانه و هرچه بيشتر نمايندگان سازمان نظام مهندسي در الزامات ايمني خصوصاً نصب، تعبيه و كنترل صحيح دودكش/ دريچه تهويه و جانمایی وسایل گازسوز هنگام طراحی و ساخت و ساز
Ø مشاركت در فرهنگسازي و اطلاعرساني عموم مردم از طريق ساخت و انتشار برنامههاي آموزشي به نحوي كه از نظرات كارشناسي نمايندگان محترم سازمان نظام مهندسي كه در ارتباط مستقيم با طراحي، اجرا، بهرهبرداري تجهيزات گازسوز/ سيستم لولهكشي و دودكش هستند، بهرهگيري شود.
وزارت صنعت، معدن و تجارت:
Ø تمهيدات لازم به منظور مقابله جدي با توليد، توزيع، فروش و استفاده از تجهيزات ناايمن و فاقد استاندارد
از طرق مختلف منجمله ابلاغ به تمامي اصناف، اتحاديهها و ادارات ذيربط
Ø نظارت و بازرسي ميداني از مراكز توليد و فروش وسايل گاز سوز
Ø مشاركت در فرهنگسازي و اطلاعرساني عموم مردم بر عدم خدماتگيري از نصابان/ سرويسكاران غيرمجاز و فاقد صلاحيت حرفهاي
Ø نظارت و بازرسي از مراكز تعمير/ سرويس و خدماترساني وسايل گازسوز
Ø عدم صدور مجوز جهت توليد لوازم گازسوزي كه راندمان آنها از 60 درصد كمتر باشد
صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران:
Ø توليد و پخش انيميشن حوادث
Ø آموزشهاي رسانهاي
Ø برجستهسازي بحث حوادث از طريق پوشش خبري در بخشهاي مختلف
Ø مستندسازي، گزارشات خبري
Ø برنامههاي كارشناسي
Ø گفتمان مجريان در طول برنامههاي مختلف و ...
- تاریخ درج خبر :
- سه شنبه ١٣ آذر ١٣٩٧ - ١٢:٢٥
- تاریخ بروز رسانی خبر :
- تعداد بازدید خبر :
- 447
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
| |
متن تصویر: | |