
روستاهای آذربایجان غربی جهش وار گازدار میشوند؛
گذر گاز از دل کوهستان برای تحقق آرزوها
مرزنشینی توام با مصائب است. مصائبی برآمده از دل محرومیت که روح و روان ساکناناش را میآزارد و همچون خراشی عمیق بر تن رنجورشان، آنها را زجر میدهد.
اگر از آب آشامیدنی سالم به عنوان مایهی حیات محروماند، با زندگی در دل کوهستان و سرمای استخوانسوز، تأمین سوختشان نیز لنگ میزند. مردمانی از شمال تا جنوب استانی مرزی که دلشان داغها دیده اما تنشان گرمای آسودگی را نچشیده است. طبیعت بکر و زیبای منطقه نیز در امان نمانده و چوب نبود گرمایی مطمئن را خورده، چنانکه زیبایی اش برای گرمابخشی به یغما رفته است.
* آرزویی برای سوخت
ابراهیم با صورتی تکیده و دستانی زمخت که به نظر پنجمین دهه زندگیاش را سپری میکند از اهالی روستای «زوران» سردشت است. او میگوید: برای تأمین سوختی راحت، آرزو به دل ماندهایم؛ چه برای گرما و چه برای پختوپز.
ابراهیم که کارش کشاورزی و دامداری است، ادامه میدهد: هوای این منطقه بسیار سرد و زجرکش است. سرما تا استخوانمان میرود اما مجبوریم به حداقل گرما قناعت کنیم تا سوخت مایعمان زودتر از موعد تمام نشود.
راضیه دختری از روستای «دیزج مرگور» ارومیه نیز که تحصیل کرده و کاردان است، درباره مصائب سوختیشان، میگوید: روستای ما ۶۵۰ خانواری است و از بزرگترین روستاهای منطقه به شمار میرود اما داشتن سوخت دائمی به آرزویی برای تک تک اهالی این روستا تبدیل شده است.
او با اشاره به اینکه شاید این تصور شکل گیرد که با فرارسیدن فصل گرم سال، دیگر نیازی به داشتن گاز نباشد اما تنها مساله ما نبود گاز در فصل سرد نیست، ادامه میدهد: در فصول گرم هم نیاز به گاز شدیداً احساس می شود؛ جابهجایی کپسولهای 20 کیلویی فلزی که برای پخت و پز و سایر امور زندگی استفاده میشود و هر ماه قیمتهای جدیدی را تجربه میکند و حتی جمعآوری چوب برای استفاده به عنوان سوخت در تنور، کاسه صبر روستاییانی که به این نحو زندگی میکنند را لبریز کرده است.
راضیه میافزاید: چشم اهالی این منطقه به عملیاتی است که برای گازرسانی شروع شده و همگی دل دل می کنیم تا هر چه سریع تر به روستای ما برسد.
* تحقق آرزوها
اگر روستاییانی هستند که از کمبود سوخت ناله میکنند، روستاها و روستاییان دیگری هم هستند که از نعمت برخورداری از سوخت ارزان و در دسترسی به نام گاز بهرهمند شده اند.
کریم از اهالی روستای «هواربید» پیرانشهر است که روستای محل زندگیاش زمستان سال گذشته گازدار شد. صورت آفتاب سوخته و دستان زمخت او، کشاورز بودنش را عیان میسازد. کریم که تا مقطع کارشناسی نیز تحصیل کرده، میگوید: از وقتی که روستایمان به شبکه گاز وصل شده، دستاندازی به طبیعت و درختان جنگلهای منطقه هم کاهش یافته؛ چراکه اهالی پیشتر برای تأمین سوختشان مجبور بودند درختان را قطع و به عنوان هیزم استفاده کنند.
محمود از ساکنان روستای تازه گازدار شدهی «بیوران» سردشت نیز میگوید: باور نمیکنید ۴۰۰-۵۰۰ خانوار این روستا چقدر آسوده شدهاند. دیگر مجبور نیستیم روزها را برای شارژ سوختمان بشماریم.
وی با بیان اینکه منطقهی ما هوای بسیار سردی دارد و از این بابت مجبور بودیم در طول فصل سرما، به گونهای سوخت مصرف کنیم که کم نیاوریم، ادامه میدهد: اکنون با گازی که تا روستایمان رسیده است، میتوانیم با خیال راحت این فصل پرمشقت را سپری کنیم.
ابراهیم احمدپور، رئیس جوان و 38 ساله شورای روستای «بیوران» است که به مشکلات، درگیری ها و گرفتاری های غیرقابل حل اهالی روستاهای محور بیوران و زوران سردشت که بنا به شرایط خاص این روستاها گریبانگیرشان است، اشاره می کند و می گوید: مردم این منطقه در زمینه تأمین سوخت گرمایشی و پخت و پز همیشه با مشکلات زیادی درگیر بودند.
قرار گرفتن در نقطه صفر مرزی و مراودات و همنشینی مکرر مردمان دو طرف مرز به جهت پیوندهای قومی و خویشاوندی نزدیک، سهولت آمد و شد و نیز انجام پروژههای عظیم گازرسانی در ایران، استانهای مرزی کشورهای همجوار را نیز نسبت به داشتن این نعمت الهی، مشتاقتر کرده است.
رئیس شورای روستای بیوران مشکلات حوزه سوخت منطقه را محدود به سختیهای ناشی از جابهجایی کپسولهای گاز ندانست و به تخریب محیط زیست و جنگل این منطقه نیز اشاره کرده و می گوید: استفاده از چوب برای گرمایش و پختوپز باعث قطع مخفیانه درختان جنگلِ سرسبز و پر پشت سردشت جهت جایگزین کردن مصرف چوب با سوخت مایع شده و معضلی بسیار بزرگ به بار آورده بود و آرام آرام جنگل ها را به نابودی می کشاند که خوشبختانه با اجرای طرح گازرسانی، این مشکلات تمام شدند.
احمدپور با اشاره به اینکه طرح گازرسانی به این منطقه با مشقت و سختی بسیاری به نتیجه و با هزینه و بودجه گزاف ولی بسیار بجا به ثمر رسید، تأکید می کند: اجرای این طرح، دست سودجویان را کوتاه و جنگل ها را از نابودی حفاظت کرد که به همین منظور مردم منطقه همیشه به شکرانه این نعمت، دعاگوی زحمتکشان شرکت گاز آذربایجان غربی بوده و قدردان این آرامش خاطر و در دسترس بودن مداوم و مطمئن سوخت هستند.
* کوهستانی که کم آورد
کوهستانی و سردسیر بودن آذربایجانغربی از موانعی است که گازرسانی به همهی نقاط این استان را تحتالشعاع قرار داده اما علیرغم زمختی و غول آسا بودن اش، در برابر همت بلند و سرسختی گازرسانان کم آورده است، چنان که گذر از دل سنگها، صخرهها و رودهای خروشان برای لولهگذاری بیش از ۱۴ هزار کیلومتر در سرتاسر آذربایجانغربی، گواهی بر همین مدعاست.
یکی از همین دشوارترین پروژههای در دست اجرا در آذربایجانغربی، گازرسانی به شهر میرآباد در حد فاصل سردشت و پیرانشهر است که برای رسیدن به مقصد باید دل سنگها و کوهها را کند و از میان رودهای خروشان و جنگلهای بهم پیوسته عبور کرد.
«یونس آذریون» رئیس اداره گاز سردشت درباره جزئیات این پروژه میگوید: برآورد اولیه برای گازرسانی به شهر میرآباد، اجرای خط انتقالی بالغ بر ۱۸۲ کیلومتر بود که در ابتدای مسیر باید به ۷ روستا نیز گازرسانی میشد، اما در ادامه با افزایش حجم پیمان و اضافهکاری، تعداد روستاهایی که باید در این مسیر گازدار میشدند، به ۱۲ روستا رسید.
وی با اشاره به گازدار شدن این ۱۲ روستا، اظهار میکند: با گازرسانی به این روستاها که البته «نلاس» از بین آنها به شهر تبدیل شد، ۴ هزار مشترک از نعمت گاز بهرهمند شدند و با گازدار شدن شهر میرآباد، ۳ هزار مشترک دیگر نیز به این تعداد افزوده خواهد شد.
رئیس اداره گاز سردشت، با اشاره به لولهگذاری ۱۸۲ کیلومتری این پروژه در شرایط کاملا سنگی، کوهستانی و صددرصد جنگلی، میافزاید: همین شرایط، سختی و فشار کار را چند برابر کرده است، با این حال تنها ۲۰ کیلومتر تا شهر میرآباد فاصله داریم و امیدواریم تا پایان سال به اتمام برسد.
آذریون، اعتبار اولیه این پروژه را ۶۰ میلیارد تومان اعلام کرده و میگوید: با افزایش حجم کار و تعداد روستاهای گازدار شدهی مسیر، به نظر میرسد اعتبار صرف شده برای این پروژه تا ۸۰ میلیارد تومان نیز برسد.
وی با اشاره به تأمین بودجهی این پروژه از محل بند ق تبصره ۲ ماده ۳۲، ادامه میدهد: با توجه به اینکه این پروژه از سال ۸۴ آغاز شده است، به طور متوسط، گازرسانی به ازای هر خانوار ۱۵- ۱۶ میلیون تومان هزینه میشود.
* جهش گازرسانی با بند «ق»
نگاهی به عملکرد شرکت گاز استان آذربایجان غربی از سال ۹۳ تاکنون، حاکی از افزایش جهشی گازرسانی به روستاها به ویژه روستاهای دور افتاده و سخت گذر است.
رئیس برنامهریزی و کنترل شرکت گاز آذربایجان غربی یکی از دلایل این مهم را گازرسانی بر اساس بند ق تبصره ۲ قانون بودجه سال ۹۳ میداند و میگوید: مطابق این قانون، گازرسانی در مناطق سردسیر به ازای هر خانوار روستایی، ۶ میلیون تومان در نظر گرفته شده بود که البته سال ۹۷ با رایزنیهای مدیریت شرکت گاز و مقام عالی استان با وزیر نفت و موافقت وی همراه شد.
جمشید درستکار میافزاید: در پی موافقت وزیر نفت، مقرر شد با توجه به اینکه ۵۰ درصد روستاهای آذربایجان غربی در نقاط کوهستانی و مرزی قرار داشته و گازرسانی به آنها نیازمند هزینه بیشتری است، این میزان از ۶ میلیون تومان به ۱۲ میلیون تومان افزایش یابد.
وی با اشاره به اینکه سال ۹۸ نیز با پیگیریهای مدیریت عامل شرکت گاز استان، ۱۲ میلیون تومان بند ق تبصره ۲، تا سقف ۲۰ میلیون تومان افزایش یافت، اظهار میکند: از کل پروژههای روستایی پیمانسپاری شده، ۳۰ درصد این روستاها با بودجه ۱۲ میلیون تومانی و حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد نیز با سقف ۲۰ میلیون تومانی اجرا شده و یا در حال اجرا هستند.
* تداوم گازرسانی جهش وار در استان
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجانغربی نیز با بیان اینکه تا سال ۹۸، تعداد ۷۰۲ روستای استان از اعتبارات محل بند ق تبصره ۲، گازدار شدهاند، میگوید: شهرهای کوچک استان نیز از این اعتبارات بهرهمنده شدهاند چنانکه در این مدت شهرهای مرگن شوط، آواجیق چالدران، نلاس سردشت و سرو و سیلوانای ارومیه از این طریق گازدار شدهاند.
علیرضا شیخی از تداوم گازرسانی به روستاها و شهرهای استان از محل اعتبارات بند ق تبصره ۲ خبر داده و میافزاید: از این محل، گازرسانی به ۳ شهر میرآباد، زرآباد و خلیفان به همراه ۴۸۶ روستا در نقاط مختلف استان در حال انجام است.
وی میزان گازرسانی در آذربایجانغربی از سال ۹۳ به بعد را بیش از دو برابر کل میزان گازرسانی از سال ۷۳ تا این سال اعلام کرده و میگوید: تا سال ۹۳ ضریب نفوذ گاز روستایی استان حدود ۲۸ درصد بود که با عملیات جهشوار در دولت تدبیر و امید، این میزان به حدود ۶۸ درصد رسیده است.
روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران
امید عظیمی
- تاریخ درج خبر :
- 1399/04/07 - ١٠:٥٤
- تاریخ بروز رسانی خبر :
- تعداد بازدید خبر :
- 2502